Inspirerad av lantmännens "var rädd om maten vecka" utmanar jag mig själv på ett vara rädd om maten i ett år. Jag tycker att jag är ganska bra på att ta hand om råvaror, så vad jag äter och vad jag kastar under ett års tid, ska bli intressant att se.
måndag 22 november 2010
Måndagslyx!
Idag blev det en fisksoppa på lite trötta bitar fisk (torsk och lax) som vi hämtade hem från frysen på landet i helgen. Sen lyxade jag lite med räkor och färska KRAV musslor. Kanske inte den billigaste rätten men det var vi värda! Hackade vitlök, lök, potatis, purjo och morot i ganska små bitar. Enkelt att finhacka moroten om man först skivar den på längden med en osthyvel. Inte så kockmässigt kanske, men simpelt. Det fick fräsa med lite olivolja och ett kuvert saffran en stund på medelvärme. Sen i med det vita vinet som var kvar sen helgen, lite vatten, en skvätt tomatpuré, buljong och lite peppar. Musslorna kokade jag vid sidan av. Fisken skar jag i tärningar och räkorna skalade jag under tiden soppan kokade. När potatisbitarna var färdiga, stängde jag av plattan och så i med fisken. Den blir färdig på eftervärmen, det räcker! Överkokt fisk går bort! Överst hamnar räkorna. Inte röra, då går fisken sönder och allt blir tråkigt. Musslor och en vitlöksyoughurt serverades bredvid, en ostsmörgår på helgens hembakta aprikos och hasselnötsbröd kompleterade fint. Och efter soppa får man efterrätt! Det är en gamal djungelregel, och vi har en Pitekaka med päron redo!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar