Inspirerad av lantmännens "var rädd om maten vecka" utmanar jag mig själv på ett vara rädd om maten i ett år. Jag tycker att jag är ganska bra på att ta hand om råvaror, så vad jag äter och vad jag kastar under ett års tid, ska bli intressant att se.
tisdag 4 januari 2011
Kungen av grytor
Idag blev det en burgundisk gryta. Hade massa vin kvar från nyår, och jag har hört att man inte alls ska använda det billigaste vinet till grytan, så det passade bra. Tyvärr har vissa butiker utrotat Högrev i sitt köttsortiment, men jag blev glad av att se att de hade en fransyska med kort datum för en 20:a. Fast det var en hel del vin, så det blev även en förpackning med oidentiferbara grytbitar. Steklöken la jag i vatten över natten så att den blev lättare att skala när jag satte igång i morse. Hällde vin, lagerblad, tomatpuré och en buljongtärning i min ärvda gamla järngryta. Kokade upp. Stekte kött i omgångar i stekpannan, och ner i grytan. Sen lite finhackad vitlök, lök och morot, de senare stod inte i receptet, men det tänker inte jag bry mig om. Se till att vätskan täcker, och sen får detta småputtra lite i ett par timmar. Under tiden skar jag rökt sidfläsk, (i receptet stod det rimmat, men det var väl i alla fall fel ;-), skalade steklök och klyftade champinjoner. Stekte detta och strödde på lite mjöl. När grytan kokat sig mör la jag ner lökar mm.Och detta fick koka upp. Ut på balkongen i väntan på kvällen. Då värmde jag det hela, och det fick koka ytterligare en halvtimma, under den tid riset blev klart. Det hade smakat toppen med en sallad till, men gurka, morot och broccoli gick bra det med.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar